Europese Parlementsverkiezing: Proef met nieuw stembiljet in Borne

Gepubliceerd op: 13 mei 2024 17:27

Het stembiljet bij verkiezingen is groot en daardoor lastig te gebruiken. Daarom komt er een proef: in 5 gemeenten stemmen de kiezers bij de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 met een nieuw stembiljet. Ook in Borne. Dat stembiljet is kleiner en ziet er anders uit. In alle andere gemeenten in Nederland stemmen kiezers met het stembiljet dat ze gewend zijn.

De proef met het nieuwe stembiljet is in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo. Het nieuwe stembiljet ziet er zo uit als in de afbeelding.

Oefenen
Op woensdag 22 mei kun je oefenen met het nieuwe stembiljet. Tussen 9:30 en 12:00 uur in de Raadszaal van het gemeentehuis in Borne. Oefenen kan ook via oefenstembiljet.nl. Of kijk de uitlegvideo hieronder. 

Waarom gaan we naar de stembus? 
Op donderdag 6 juni 2024 vindt de volgende Europees Parlementsverkiezing plaats. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. Niet alle lidstaten stemmen op dezelfde dag. De verkiezing in Nederland vindt plaats op donderdag 6 juni 2024.