Lezing van Tom Jan Meeus in de Maand van de Filosofie

Gepubliceerd op: 6 maart 2024 12:14

Veroorzaakt Duidelijkheid Chaos? April is de Maand van de Filosofie. Dan worden door heel Nederland filosofische activiteiten georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. In 2024 is het thema ‘chaos’.

Essay van de Maand van de Filosofie 

Tom-Jan Meeus schrijft dit jaar het filosofisch essay en wij mogen hem in samenwerking met Filosofiecafe Twente op dinsdag 16 april van harte welkom heten bij Kulturhus Borne.

Vanaf de eeuwwisseling veranderen politici onder invloed van Pim Fortuyn hun taal. Geen mistige formuleringen meer, geen jargon: duidelijkheid. Geert Wilders blinkt erin uit. De gevolgen voor de democratie zijn groot. Het bestel vereist matiging terwijl duidelijkheid juist radicalisering stimuleert. Het ene taboe na het andere sneuvelt, grondrechten staan ter discussie, het parlement zelf en de democratische rechtstaat. Steeds geeft Wilders de aanzet, en andere partijen voegen zich naar hem ondanks hun bezwaren. Den Haag omarmt zijn aandachtpolitiek en spektakelleegte. Meeus laat aan de hand van Machiavelli zien hoe duidelijkheid bevordert dat de naoorlogse politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat.

Over Tom-Jan Meeus
Tom-Jan Meeus (1961) is journalist bij NRC. Hij was er politiek chroniqueur, columnist, correspondent in de VS en onderzoeksjournalist. Eerder leverde hij bijdragen aan onder meer Buitenhof en het Amerikaanse Politico en ontving hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Meeus werd geciteerd in onder meer The New York Times, The Economist en door de BBC en CNN.

Het filosofisch essay van de Maand van de Filosofie wordt uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij Pluim en verschijnt 30 maart.

Wanneer: dinsdag 16 april 2024
Aanvang: 19:30 uur
Entree: € 12,50
Entree student: € 5,00
Zaal:  Geluksfabriek – Theaterzaal in Kulturhus Borne

Meer info & tickets